Dragi părinți,

Bine ați venit pe site-ul grădiniței noastre! Vă mulțumim pentru interesul pe care îl manifestați față de noi și ne bucurăm să știm că vă preocupă educația copilului dumneavoastră, pe care îl pregătiți de grădiniță! Grădinița noastră este locul prieteniei, iubirii și libertății. Este locul curajului, al exprimării și al îndrăznelii, locul unde înfrângem timiditatea și spaimele, unde învățăm și unde ne formăm caracterul, locul unde devenim.

“Nu ne oprim din joacă atunci când îmbătrânim, ci îmbătrânim când încetăm să ne mai jucăm.” (George Bernard Shaw)

A educa un copilul înseamnă, în primul rând, să îl respecți. Chiar dacă e necesar să fii în permanență foarte atent la propriul comportament.

Nu poți să-l înveți pe copil luarea în considerare a celuilalt, inclusiv a ta, respectul pentru celălalt, dacă nu îl iei pe el în considerare și nu îl respecți. O asemenea atitudine nu are nimic de a face cu răsfățul copilului. Și nici nu înseamnă o supunere oarba față de persoana sa.

A avea o atitudine respectuoasă față de copil, iubitoare chiar, presupune a avea reacții cât mai adecvate și mai echilibrate la faptele sale; învățându-l să aibă măsură în acțiunile sale și conștiință.

Ca părinte, probabil că îți place să îți vezi copilul că se joacă. Este incredibil să îi auzi ideile și să vezi că învață despre noile lumi pe care le creează. Este, de asemenea, distractiv să vezi cât de creativ poate fi.

Există o legătură puternică între jocul creativ și limbă, dezvoltarea fizică, cognitivă și socială.

Jocul este o parte sănătoasă, esențială a copilăriei. Copiii explorează lumea prin simțurile lor, în timp ce adulții din lumea lor promovează dezvoltarea și învățarea prin jocurile cu ei.

Copiii mici se angajează în jocul prefăcut atunci când imită acțiunile și evenimentele pe care le-au experimentat în viața de familie.

În timp ce cresc, între trei și cinci ani, copiii mici se angajează din ce în ce mai mult în activități de joc. Prin acestea își extind cunoștințele despre lumea din jurul lor, își dezvoltă abilitățile motorii și se concentrează la cei din jurul lor.

Beneficiile jocului

Indiferent că este liber sau direcționat, jocul:

  • dezvoltă inteligența verbală – prin modul de adresare, citirea, înțelegerea şi aplicarea regulamentelor jocurilor;
  • dezvoltă inteligența logică – prin jocuri bazate pe deducții logice, puzzle, jocul de construcții etc
  • dezvoltă inteligența muzicală – prin jocuri muzicale care dezvoltă sensibilitatea la sunete, ritmuri, note muzicale şi structura muzicală
  • dezvoltă inteligența spațială – prin jocuri în care copiii îşi pot imagina, pot înţelege şi pot reprezenta vizual cu mai multă uşurinţă concepte geometrice şi spațiale – puzzle-uri, labirinturi şi modelarea plastilinei
  • dezvoltă inteligența cinetică  – jocul presupune modalități în care îţi controlezi mișcările corpului, inclusiv mișcările mai fine, dexteritatea
  • dezvoltă inteligenţa interpersonală – prin joc, copiii îşi descoperă calităţile deținute de un bun lider, capacitatea de a organiza şi motiva pe ceilalţi
  • dezvoltă inteligenţa intrapersonală – jocul oferă situații în care copiii îşi educă capacitatea de a-şi explora propriile emoții şi motivații, într-un mod obiectiv; îşi pot cunoaşte reacţiile în anumite situaţii
  • dezvoltă inteligenţa naturistă – sunt jocuri care stimulează sensibilitatea față de natură, faţă de animale; le oferă copiilor posibilitatea să îngrijească atât plante cât şi animale; să observe etapele de creştere; le oferă cunoştinţe despre clasificarea speciilor de plante şi animale
  • dezvoltă inteligenţa spirituală – prin jocuri care înlesnesc înțelegerea şi percepția asupra originilor omenești, a devenirii spirituale, asupra sensului omenirii în timp şi spaţiu

Alte beneficii

Copiii când se joacă intră în starea de bine, în acest fel putem aborda împreună cu ei prin joc și lucruri mai sensibile în același timp păstrându-le starea de bine. Tot prin joc le creștem încrederea în ei înșiși.

Jocul este o parte prețioasă a copilăriei, care oferă copiilor beneficii importante în dezvoltare, iar părinților posibilitatea de a se conecta pe deplin cu copiii lor.

Jocul începe în copilărie și, în mod ideal, continuă pe tot parcursul vieții sale.

“Jocul oferă copiilor șansa de a practica ceea ce au învățat.”( Fred Rogers)

Este modul în care copiii învață să socializeze, să gândească, să rezolve problemele, să se maturizeze și, cel mai important, să se distreze. Jocul leagă copiii cu imaginația, mediul înconjurător, părinții, familia și lumea.

Implicarea părintească în lumea jocului copilului nu este benefică numai pentru copil. Ci este extrem de benefică și pentru părinte și pentru relația dintre ei.

Jocul cu copiii stabilește și consolidează legăturile care vor dura pentru totdeauna. Jocul părinte-copil deschide porțile pentru partajarea valorilor; sporește comunicarea; permite o învățare rapidă și ajută la rezolvarea problemelor.

Timpul alocat jocului oferă oportunități pentru părinți și copii să se își rezolve diferențele individuale; precum și probleme legate de familie și probleme, în general. În cele din urmă, permite părintelui să vadă lumea din nou prin ochii unui copil.

Așadar, haide, drag părinte, să ne jucăm și să învățăm, explorând lumea jocului împreună cu copiii